Мінерал, кристал, дорогоцінний камінь. Введення у термінологію.

Опубліковано: 16/05/2022

Кожен ювелірний виріб можна розділити на три важливі елементи. Два з них - це матеріали: метал і дорогоцінне каміння. Третє – це майстерність ювеліра, який поєднав матеріали у чудовий витвір.

У цій статті ми хотіли б заглибитися в те, що таке дорогоцінне каміння, мінерали і кристали. Чи є ці слова синонімами і як грамотно з ними працювати.

Мінерал

Почнемо з фундаментального поняття – мінерал. Згідно визначенню, мінерал - це хімічна сполука або хімічний елемент, що має кристалічну структуру і чітко визначений хімічний склад, та утворився в результаті геологічних процесів.

Добре відомим мінералом є кварц. Він має певний хфмічний склад (SiO2), кристалічну структуру та утворився в результаті магматичних та метаморфічних процесів.

Мінерали, які найчастіше використовуються в ювелірних прикрасах, такі як алмаз, сапфір, рубін, смарагд, топаз, турмалін, аквамарин, хризоберил (олександрит), також мають певну хімічну формулу і впорядковану структуру. Вони дуже часто утворюють кристали дивовижної форми. Хризоберил іноді зустрічається в зростках у вигляді сніжинки або серця.

Автор фото: О. Рибнікова

Кристал

Кварц є також добрим прикладом для ілюстрації поняття, що таке кристал. Всі ми приблизно знаємо, як виглядає кристал кварцу - це шестигранна призма, яка закінчується пірамідою. Кристал може мати дуже різний вигляд. Кристал - це октаедр алмазу, додекаедр гранату, призма смарагду, голки малахіту та тонкі луски слюди. Форма кристала відображає його внутрішню структуру впорядкованих атомів.

Мінерали можуть бути видобуті у формі добре сформованого кристала, а можуть зустрічатися і в масивному вигляді, де поодинокі кристали невиразні. Наприклад, агат - це скритокристалічний різновид кварцу. В такому випадку кристали не можуть бути помітні неозброєним оком.

Підіб'ємо підсумок: кожен природний кристал - це мінерал, але не кожен мінерал може перебувати в добре вираженій кристалічній формі.

Автор фото: О. Рибнікова

Дорогоцінний камінь

За даними Міжнародної мінералогічної асоціації (англ. International Mineralogical Association (IMA)), на даниймомент відомо 5780 мінералів. Не всі вони можуть бути використані для ювелірних прикрас, оскільки розміри деяких мінералів можуть бути лише кілька нанометрів. Мінерали можуть бути занадто м'якими, непридатними для огранювання, дуже рідкісними або, зрештою, непривабливими. Тому в ювелірній сфері ми найчастіше чуємо таке поняття як дорогоцінний камінь.

Дорогоцінний камінь також має своє визначення. Щоб мінералу мати честь стати дорогоцінним, він повинен виконати кілька критеріїв:

  1. Бути рідкісним
  2. Довговічним (стійким до умов зовнішнього середовища)
  3. Естетично привабливим.

Скільки дорогоцінного каміння існує - предмет довгих дискусій. Хтось залишається прихильником старої класифікації, що їх чотири: діамант, смарагд, синій сапфір, рубін. Іноді список доповнюється олександритом. При цьому решта мінералів (топазів, турмалінів, берилів) потрапляють у категорію напівдорогоцінних. Ця класифікація вважається трохи застарілою, тому що ціна деяких мінералів із категорії напівдорогоцінних може перевищувати навіть ціну діаманту.

Зараз прийнято не розділяти каміння на дорогоцінне та напівдорогоцінне. Для цього використовується термін gemstone (gem) - дорогоцінне коміння без припускання того, що існує напівдорогоцінне (застаріле – самоцвіт). Гемологічний інститут Америки (Gemological Institute of America - GIA) у своїй енциклопедії пропонує 29 дорогоцінного каміння. У свою чергу Міжнародне товариство дорогоцінного каміння (International Gem Society) перераховує 304 види дорогоцінного каміння.

Також варто згадати, що у ювелірній сфері використовуються не лише мінерали. Наприклад, бурштин, гагат, перли, корал та перламутр – матеріали органічного походження. У той час як лазурит, чароїт, тигрове око є гірськими породами (природна асоціація одного або кількох мінералів). Опал також є винятком. З наукової точки зору є мінералоїдом (мінерал без кристалічної структури).

Підсумовуючи, зауважимо, що мінерал - це більш наукове визначення, кристал - це утворення з чіткими гранями і ребрами, а дорогоцінний камінь (gem) - це мінерал, гірська порода або матеріал органічного походження, який є досить стійким, рідкісним і естетично привабливим для використання в ювелірних прикрасах.

Автор фото: О. Рибнікова

 

Автор

Рибнікова Олена – гемолог, магістр мінералогії, геохімії та петрографії. Випускниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Сертифікований спеціаліст з дорогоцінного каміння (Гемологічний інститут Америки) (Applied Jewelry Professional Diploma issued by Gemological Institute of America). Зараз проходить аспірантуру в Європі і пише дисертацію про берилієві мінерали. Активно популяризує дорогоцінне каміння та гемологію.

Задати питання

Напишіть нам у мессенджерах